Stress fra start af symptomer til effekten af motion.

Stress fra start af symptomer til effekten af motion.

Stress kan starte på forskellige måder, men det involverer typisk en oplevelse af ubalance mellem krav og ressourcer. For højt arbejdspres, konflikter i hjemmet eller på arbejdspladsen, økonomiske vanskeligheder, sygdom, livsændringer

Hvad sker der i kroppen?

Når vi oplever stress, reagerer kroppen med en række fysiologiske ændringer. Disse ændringer er styret af hormoner, primært kortisol og adrenalin. Kortisol øger produktionen af glukose (sukker) i leveren, som giver energi til musklerne. Adrenalin øger hjertefrekvensen, blodtrykket og muskels spænding. Immunforsvaret hæmmes for at spare energi til at håndtere den opfattede trussel.

Symptomerne på stress kan være forskellige fra person til person, men kan omfatte. Fysiske symptomer, hjertebanken, hovedpine, muskelspændinger, søvnproblemer, mavesmerter, træthed, nedsat appetit

Psykiske symptomer, irritabilitet, koncentrationsbesvær, humørsvingninger, angst, depression

Motion mod stress.

Motion er et effektivt middel til at håndtere stress. Når vi dyrker motion, frigiver kroppen endorfiner, som har en smertelindrende og humørforbedrende effekt. Motion kan også hjælpe med at, forbedre søvnkvaliteten, styrke immunforsvaret, øge selvtilliden, reducere spændinger i kroppen

Hvilken motion skal man dyrke?

Den bedste form for motion mod stress er den, du synes er sjov og motiverende. Det kan være alt fra løb og cykling til svømning, yoga eller dans. Det vigtigste er, at du får pulsen op og får rørt kroppen.

Hvor lang tid skal man dyrke motion?

For at få den bedste effekt af motion mod stress, anbefales det at dyrke motion i 30-60 minutter 3-5 gange om ugen. Det kan dog også være effektivt at dyrke motion i kortere tid, f.eks. 10-15 minutter ad gangen.

Hvad sker der i kroppen med stressen, når man dyrker motion?

Når vi dyrker motion, frigiver kroppen en række hormoner og signalstoffer, som har en positiv effekt på stressniveauet. Endorphiner har en smertelindrende og humørforbedrende effekt. Serotonin stabiliserer humøret og fremmer søvn. Dopamin øger motivationen og giver en følelse af velvære. Noradrenalin øger koncentrationen og forbedrer hukommelsen.

Motion kan også hjælpe med at, reducere kortisolniveauet, styrke immunforsvaret, forbedre søvnkvaliteten, øge selvtilliden, reducere spændinger i kroppen

Husk at lytte til din krop. Det er vigtigt at begynde gradvist og øge intensiteten og varigheden af din træning løbende.

Hvis du er i tvivl om, hvilken form for motion der passer til dig, eller hvis du har spørgsmål om stress, kan du kontakte din læge.

 

Lars Augsburg

Stresscoach

la@coachingtildig.dk