Test af kortisol

Testning af kortisolniveauet giver dig en god indikation, om du er stresset, du kan selv gøre det.

Selvtestning af kortisolniveauer derhjemme kan udføres ved at følge visse trin. Vær opmærksom på, at dette kan give en indikation af dine kortisolniveauer, men resultaterne bør altid tolkes af et laboratorium  for at få en korrekt vurdering og eventuel opfølgning. Her er trinene for at udføre en hjemmetest for kortisol ved hjælp af en spytprøve:

Du skal bruge:

 1. Et hjemmetestkit for kortisol, som du kan købe på apoteket eller online.
 2. Et ur eller et tidsstyringssystem for at notere tidspunkterne for prøvetagning.
 3. En saks eller en kniv til at åbne testkittet.

Trin:

 1. Følg omhyggeligt instruktionerne i testkittet, da processen kan variere afhængigt af producenten. Generelt vil du normalt blive bedt om at tage flere spytprøver i løbet af dagen, da kortisolniveauer varierer.
 2. Normalt skal du tage prøver om morgenen (omkring kl. 8) og om aftenen (omkring kl. 20). Nogle gange bliver du også bedt om at tage en prøve om eftermiddagen.
 3. Før hver prøvetagning skal du vaske hænderne grundigt og eventuelt skylle munden med vand for at fjerne eventuelle madrester.
 4. Tag prøverne ved at bruge en medfølgende vatpind eller spytboks for at samle spyt fra indersiden af munden. Det er vigtigt at følge testkittets instruktioner for korrekt prøvetagningsmetode.
 5. Når prøverne er samlet, placerer du dem i de medfølgende beholdere eller rør.
 6. Noter tidspunkterne for hver prøve og opbevar dem i overensstemmelse med testkits instruktioner.
 7. Send prøverne til det laboratorium, der er angivet i testkittet, til analyse. Dette kan kræve brug af en forudbetalt forsendelsesetiket eller et besøg på et lokalt laboratorium.
 8. Vent på resultaterne, som normalt vil blive sendt til dig af laboratoriet.

Som nævnt tidligere er det vigtigt at tolke resultaterne sammen med en medicinsk fagperson, da de kan give værdifuld indsigt i dine kortisolniveauer og eventuelle underliggende sundhedsproblemer. Selvtest er nyttig til at identificere potentielle problemer, men diagnose og behandling skal udføres af kvalificerede sundhedsfagfolk.

Lars Augsburg Stresscoach

la@coachingtildig.dk

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *